La Satu Mare se organizează o nouă tabără pentru nevăzători și câinii ghid

Sunt așteptate persoane cu deficiențe de vedere din toată țara

Miercuri, 21 octombrie 2015, la sediul Filialei Satu Mare a Asociației Nevăzătorilor din România a avut loc o conferință de presă pe tema organizării în municipiu a unei tabere de specialitate pentru nevăzători și câinii lor.

Tabăra de specialitate pentru nevăzători și câinii ghizi a ajuns anul acesta la ediția a treia și este organizată de Asociația Angel Dog Satu Mare, prima asociație din România care pregătește de câțiva ani încoace câini ghizi pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

La ora actuală, Asociația Angel Dog are în pregătire doi câini ghizi

La întâlnirea de la Asociația Nevăzătorilor a fost prezent Ioan Podină – reprezentantul filialei sătmărene, Zoltan Szabo – fondatorul Angel Dog, Anamaria Silaghi – o sătmăreacă nevăzătoare care de doi ani se bucură de sprijinul unui frumos Golden Retriever pe nume Cappy care o însoțește peste tot și alți specialiști din cadrul celor două asociații partenere. Tabăra pentru nevăzători și câinii ghizi va avea loc în perioada 2-8 noiembrie 2015 la Satu Mare și până în momentul de față și-au anunțat participarea persoane cu deficiențe de vedere din Satu Mare, Carei, Sibiu, Cluj, Târgu Frumos, Pașcani și Petroșani. La ora actuală, Asociația Angel Dog are în pregătire doi câini ghizi. Este vorba de doi labradori, unul dintre aceștia, prezent și el la conferința de miercuri, urmând să își cunoască în curând proprietara, o profesoară cu deficiențe de vedere din Târgu Frumos. Bongo merge în primăvară la Târgu Frumos pentru a fi nu doar un prieten necuvântător bun pentru cea care a cerut sprijinul Angel Dog, ci pentru a fi un ajutor de nădejde în viața de zi cu zi.

Angel Dog a predat până acum patru câini ghizi pentru nevăzători

Angel Dog Satu Mare a implementat un proiect pentru pregătirea câinilor ghizi pentru nevăzători. Dat fiind faptul că proiectul a avut rezultate foarte bune, s-a luat decizia continuării acestei activități, pe propria cheltuială a asociației și cu ajutorul unor oameni cu suflet bun care sprijină inițiativa ce a pornit în întreaga țară din Satu Mare. Specialiștii sătmăreni sunt primii din România care se ocupă de instruirea câinilor ghizi pentru persoane cu deficiențe de vedere. Angel Dog a predat până acum patru câini ghizi pentru nevăzători, urmând să îl predea pe al cincelea. Nevăzătorii care își doresc un câine ghid pot să îl solicite și de reținut este că îl pot obține în mod gratuit.

Tot mai multe solicitări din partea nevăzătorilor

Chiar din forțe proprii, Angel Dog vrea să continue proiectul de pregătire a câinilor ghizi în condițiile în care sunt tot mai multe solicitări. „Dresajul special al acestor câini ghizi durează până la vârsta de doi ani, dar nu se oprește aici, la această vârstă. Câinele trebuie să își însușească deprinderi speciale, diferite semenilor săi, deoarece el când poartă hamul de fapt lucrează”, ne-a spus Zoltan Szabo, fondatorul Angel Dog. Acesta a mai specificat faptul că dacă în Marea Britanie pregătirea unui câine ghid costă în jur de 70.000 de euro, în România cu această sumă se pot pregăti peste 10 câini.

Pe parcursul zilelor de tabără se vor face vizite la instituții publice, se vor face deplasări cu mijloacele de transport în comun,  vor avea loc zilnic exerciții de atașament, plimbări pe trotuar prin centru printre oameni, nevăzătorii vor lucra cu câinii ghizi și vor traversa strada cu aceștia. Cei care doresc să ia parte la această tabără se pot înscrie la sediul Asociației Nevăzătorilor din Satu Mare, strada Mihai Viteazu nr. 19 sau la Angel Dog. Sunt așteptați să se înscrie inclusiv voluntari, care la rândul lor vor avea parte de pregătire teoretică și practică.

Sătmărenii sunt rugați să sprijine activitatea asociației

Angel Dog organizează an de an, din 2009 încoace, o serie de acțiuni menite să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități prin terapie asistată cu animale. Membrii acestui ONG născut din pasiunea oamenilor pentru cel mai credincios prieten necuvântător, câinele, derulează activități de dresaj canin, țin prelegeri și fac activități de socializare cu câini în grădinițele, școlile și căminele pentru vârstnici din Satu Mare, numeroși voluntari implicându-se în mod permanent în activitățile realizate pentru persoanele cu dizabilități. Asociația Angel Dog face apel la sătmărenii care pot sprijini proiectul de pregătire a câinilor ghizi pentru nevăzători. Cei care doresc să ajute, sprijinind activitatea asociației, pot obține mai multe informații de la reprezentantul Angel Dog, telefon 0742.979.209 sau pe www.angeldog.ro, iar pentru donații în contul bancar RO56BTRL03101205T98619XX.

Postează un comentariu