Câinele, prietenul inimii tale

Folosiți pentru a ghida persoanele nevăzătoare, pentru a ajuta bolnavii de epilepsie sau narcolepsie să nu își piardă cunoștința sau pentru a alerta bolnavii de diabet înaintea unei crize diabetice, câinii influențează într-un mod direct comportamentul oamenilor, schimbându-le, în anumite situații, într-un mod semnificativ viața. Proprietarul unui câine are riscuri mai mici de a se confrunta cu afecțiuni psihice minore sau de a avea ieșiri violente. Conform unor noi studii, realizate de către specialiști de la Mayo Clinic, câinii pot, de asemenea, să ajute oamenii să își reducă riscul de boli cardiovasculare. Aceasta este concluzia la care au ajuns echipele de cercetători, în urma unui studiu amplu, la care au participat mai bine de 1.500 de persoane. Subiecții, persoane fără un istoric de boli cardiovasculare, au fost notați pentru fiecare dintre cei șapte factori de sănătate cardiovasculară, așa cum acești factori au fost definiți de către Asociația Americană a Inimii.  

Proprietarii de animale, în special de câini, au avut cele mai bune scoruri de sănătate cardiovasculară. Prin comparație, persoanele care nu dețineau niciun animal de companie au fost cei mai predispuși să dezvolte boli de inimă. În general, persoanele care dețin un câine au parte de mai multă activitate fizică, ceea ce contribuie la păstrarea sănătății cardiace în parametrii optimi, pentru o perioadă mai lungă de timp. Totodată, proprietarul unui câine prezintă riscuri mai mici de boli mintale, izolarea socială fiind, de asemenea, mult mai puțin frecventă. Sedentarismul și depresia, doi dintre factorii principali de risc pentru atacul de cord, sunt în rare cazuri probleme raportate de proprietarii de câini.  

Studiul a fost realizat în colaborare cu Clinica Mayo, Centrul Internațional de Cercetare a Clinicilor de la Spitalul Universitar Sfânta Ana și Universitatea din Catania și susținut de Programul Național de Durabilitate și Fondul European de Dezvoltare Regională. Parte din cercetarea Kardiozive Brno 2030, această analiză va fi completată de viitoare cercetări, rezultatele urmând să fie publicate pe site-ul clinicii Mayo.


Sursă: Your heart’s best friend: Dog ownership associated with better cardiovascular health

Postează un comentariu