Eu sunt Zoltan (Zoly) și sunt fondatorul asociației Angel Dog din Satu Mare. Din 1996, am avut privilegiul să dresez mii de câini.
Dresarea câinilor ghizi a fost mereu un vis care mi-apărut multă vreme de neatins. Mi se păreau că sunt „cireașa de pe tort” în domeniul dresajului.
Din 2000, eram fost invitați frecvent să facem evenimente în școli și spitale de copii, drept pentru care în 2003 am început să formăm câini de terapie. Am văzut ce efect benefic au câinii asupra copiilor cu diverse dizabilități.
Mi-aduc și acum aminte de cazul unei fetițe cu autism. În timp ce eram acolo, ea a avut un atac de panică foarte intens. Profesorii au încercat în van să o liniștească. Leo, un labrador extrem de afectuos, a mers la ea, fără să îl ghidez, și și-a pus capul pe spatele ei, ceea ce a calmat-o imediat.
În 2010 am decis să urmez visul și am legătura cu partenerii noștri din Ungaria, Fundația Baráthegy. Pe atunci credeam că acești câini ghizi sunt niște roboți care îi conduc pe nevăzători. Am aflat că magia constă în muncă în echipă, atât cea formată din dresor și beneficiar cât și cea dintre beneficiar și câine.
Pe lângă dresajul propriu-zis, o mare timp și resurse materiale sunt alocate reabilitării beneficiarilor, atât fizice cât și psihice. De multe ori, vorbim de oameni care și-au pierdut vederea mai târziu în viață, ceea ce adesea creează un șoc imposibil de descris care îi aruncă într-o depresie profundă. În astfel de situații, susținere emoțională primează.
Ne dorim foarte mult să deschidem un centru de reabilitare și dresaj, astfel încât să evităm costurile foarte mari ale deplasărilor la beneficiari, care uneori locuiesc la 400 de km distanță de noi.
Resursele au fost mereu reduse, pentru că ne-am concentrat asupra unui singur obiectiv – de a le reda independența și încrederea nevăzătorilor. Acum avem nevoie de parteneri care să ni se alăture în această misiune grea, dar frumoasă.
Sunt mândru că am ajuns aici, să fim una din cele două asociații din România care fac acest lucru.
Pentru că suntem pasionați de munca noastră, continuăm să luptăm cu toate aceste dificultăți și facem tot posibilul să găsim parteneri care să ne sprijine financiar dar si în lupta noastră pentru drepturile nevăzătorilor la o viață independentă, plină și sigură.
Deși uneori grea, povestea noastră este despre optimism, despre empatie, despre viață și libertate. Probabil că, într-o anumită măsură, o urmează pe cea a nevăzătorilor.
Echipa Angel Dog